Chystané změny ve vízech pro rodiče

Vážení a milí,

rád bych vám dneska přinesl, věřím pozitivní, chystanou změnu ve vízech a to ve vízech pro rodiče.

Stav, který je v zákoně dnes vám umožňuje přestěhovat své rodiče TRVALE do Austrálie na vízum, které si zaplatíte. Toto vízum je však velice nákladné a pohybuje se v řádu několika desítek tisíc dolarů. Z toho důvodu je velice zřídka využívané.

Australská vláda chce podpořit především mladé páry s dětmi (ikdyž nejen ty) a proto s předběžnou účinností od 11/2017 chystá dva nové druhy víz.
Důvodem je to, že nezřídka se páry s malými dětmi, kteří však již mezitím získali australské občanství nebo i pouze PR, nakonec v prvních pár letech dítěte vrací zpět do své domoviny (můj názor). Postrádají podporu rodičů v podobě občasného či častějšího hlídání, kromě toho se mezi prarodiči a dětmi na dálku netvoří vztah.

Od listopadu 2017 (datum bude ještě upřesněno) proto bude možné na “překlenovací dobu než děti odrostou” koupit pro své rodiče víza dočasná a to na dobu 3 nebo 5 let (platí pro občany Austrálie i pro žadatele bez občanství, co mají zatím jen trvalý pobyt)

Víza 3 letá budou pouze za AUD 5000, víza 5-letá za AUD 10.000 s možností jednoho opakování. Skvělé na tom je to, že tento poplatek je za žádost, nikoli za osobu. Tzn. za jeden poplatek, na jednu žádost zde budete moci mít oba rodiče. 

Martin Udall

Zpět na výpis


Ing. Lukáš STANISLAV